Hermannus Lenters (1805-1840) was een onderwijzer die les heeft gegeven aan de openbare lagere school te Radewijk.


Hermannus Lenters is geboren op 21 juni 1805 te Heemse, als zoon van Derk Lenters en Hendrikjen Warmink. Hij trouwde op 1 augustus 1829 te Ambt Hardenberg met Gesina Schrotenboer.

Op 16 oktober 1826 werd Lenters door het gemeentebestuur van Ambt Hardenberg aangesteld als schoolmeester in Radewijk, als opvolger van de naar Stegeren vertrokken onderwijzer Hendrik Stenferink. Lenters trad meteen in functie. Hij gaf alleen in de wintermaanden, van november tot en met april, les als er weinig werk op het land was. Dat was in alle scholen op het platteland gebruikelijk. De kinderen moesten in de zomermaanden meehelpen op het land. Lenters gaf de kinderen in Radewijk gedurende negen schoolseizoenen les.

Hij was de onderwijzer die de ingebruikname van het nieuwe schoolgebouw meemaakte. Lenters solliciteerde eind 1835 naar de vacant gekomen schoolmeesterspost te Lutten. Hij was een van de drie kandidaten. De andere twee waren Gerrit Kelder en Jan Lankhorst. Laatstgenoemde was aangesteld als provisioneel waarnemer van het schooltje in Oud-Lutten. De sollicitatiecommissie stelde Kelder op de eerste plaats. Hij zou uiteindelijk pas op 1 december 1836 door de raad van Ambt Hardenberg benoemd worden tot vast onderwijzer te Sibculo, nadat Lankhorst zich uit de procedure had teruggetrokken. Meester Lenters begon op 12 december aan zijn nieuwe klus in Oud-Lutten. Hij overleed op 34-jarige leeftijd, op 26 april 1840 te Heemserveen.