Google
WWW Historischeprojecten.nl/

In het centrum, aan de Stationsstraat, ligt het kerkhof van de voormalige Stad Nijenstede (ca. 1200-1362). Vanaf het eind van de veertiende eeuw kerkte men niet meer in Nijenstede. Op enkele gegoede personen na, die in de kerk te Hardenberg werden bijgezet, bleef men de doden begraven op het oude kerkhof. Vermoedelijk zijn na het afschaffen van het begraven in de kerk enkele zerken verplaatst naar het kerkhof. Deze laatste rustplaats, waarop zowel hervormden als gereformeerden werden begraven, werd door de Hervormde Gemeente voor een symbolisch bedrag verkocht aan de gemeente Stad Hardenberg.

(In juli 1908 werd in Bergentheim grond aangekocht van de erven G. Habers om aldaar een begraafplaats te stichten.)

De nieuwe begraafplaats op de Bruchterweg werd in gebruik genomen op 1 december 1922. Alleen zij die een eigen graf bezaten werden nog op het oude kerkhof aan de Stationsstraat begraven. Toen ook de begraafplaats op de Bruchterweg te klein werd, legde men in Heemse, dichtbij de Oldemeijer, een nieuwe aan: genaamd ‘de Larikshof’.

Het kerkhof van Heemse lag naast de witte of Lambertuskerk en hierachter werd later het nieuwe kerkhof ‘Scholtensdijk’ in gebruik genomen. Ook in Lutten werd en wordt er begraven achter de kerk.

In Gramsbergen is de begraafplaats te vinden aan de Anerdijk.
Anno 2015 zijn Geert Hans en Gerrit Hakkers bezig met het fotograferen van de begraafplaats aan de Anerdijk te Gramsbergen.

In 2020 is een begin gemaakt met het inventariseren van de R.K. Begraafplaats te Slagharen.

Ook de IsraĆ«litische begraafplaatsen ‘Jeudenbargie’ en Mulopad zijn inmiddels ontsloten.