Vrijwel alle Hardenbergers hadden in het verleden een bijnaam. Verschillende mensen hebben hierover aantekeningen gemaakt, zoals onder meer de heren J.R. Zweers en B.J. Waterink. Deze gegevens zijn aangevuld door Dinah Hesselink-Zweers.

Aboe Zweers Jan Richterink Zweers was organist.
Baas Ekkelenkamp De Baas aan de Rodedijk te Baalder.
Bakkie van de Kloete.
Bakkie Kremer Gait van Bakkie was landbouwer aan de Emtenbroekerdijk. Zijn broer was Roelf van Bakkien.
Baron Zweers Hendrik Jan was huisslachter en had daarnaast nog meerdere werkjes om aan de kost te komen. Hij was gewoon met zijn uitrusting als huisslachter aan een riem om zijn buik te lopen. Zonen Ap en Jans van de Baron (Jans van de Baron woonde aan de Bruchterweg  in n Nes). Ap was mijn opa. Ik bin d ‘r iene van Enduk Jan van de Baron.
Beer Haandrikman De Beer.
Bek Ep Velde van de Bek Ep wonend aan de Beek te Baalder. Het K. I. Station aan de Beekweg.
Bla boer Brookhuis Blaarboer Grote Brookhuis aan de Beekweg. Woonde vroeger op de Balderhaar
(te Baalder aan het kanaal (nu dichtgetimmerd, laatst Haandrikman, nu te Engeland).
Blaankvoort Kampman Te Baalder.
Boertje Zweers zie Lange Jan.
Bokken Rieke Breukelman De vrouw van A. Breukelman. Hield vroeger een bok (mannetjesgeit).
Bol Valkman? Frits van Bol.
Bonen Piet Stegeman had een klein boerderijtje te Collendoorn.
Botter Ap Broekroelofs Te Radewijk.
Botterkonte Folkerts Botterkul. Direkteur melkfabriek.
Braanders Prenger Braanders Geert woonde bij het oude ziekenhuis.
Broes Ep Scholten Landbouwer te Diffelen. Huisnaam Broens/Bruins.
Bruggen Zweers Brugg ’n Derk woonde aan ’t Oosteinde. Brug ’n Gait Jaan, Gerrit Jan woonde aan het Oosteinde op de plaats waar later Hofstede zijn chocolaterie had (nu Koffiepot). Hij was stadskoeherder op de Mars.
Bult Meijer De Bult was huisslager en woonde op de Pothof.
ChucolaGaigien Zweers Gerrit in de Voorstraat.
Daampe Tieman Daampen Jaan en Daampen Geese. Jan was metselaar aan de Bruchterweg. Ze werden ook wel ‘van de Daampe ‘ genoemd.
Dieke Breukelman  Jan van Dieke, gehuwd met Jansje Schutte en broer Albert van Dieke.
Dik Brinke ten Gait Dik in de Achterstraat. Hij was veel te zuinig voor zichzelf. Hij woonde in Brucht. Zijn erfgenaam G.J. ten Brinke bouwde van de erfenis een riant huis met het gezicht op de Stationsdwarsstraat. (tegenover pakhuis van Bruins?).
Doeven Appie Doe ‘m Appie had duiven.
Doven Knoop Breukelman Berend Jan van ’n Knoop was doof. Hij was fotograaf en boekhouder, eerst bij Klaas Vinke, later bij de Middenstandsbank. Ab van ’n Knoop, Henduk van ’n Knoop alias Pettien.
Ekkel Kosters De familie Kosters van de Burgerkampen.
Engbers Waterink Te Baalder.
Eugen boer Veurink? Erve Odink of Oinck of Eunck te Collendoorn (Eugenboersdijk).
Fiele Hamhuis De Fiele van de Emtenbroekerdijk.
Fietsenhein Zweers
Fioele Martens Jans van de Vioele woonde in de Sallandsestraat.
Flap Breukelman Jan Flap was metselaar, later gemeente opzichter en woonde aan de Gramsbergerweg. Zijn zoon Bats van Jan Flap was architect aan de Schuitestraat.
Flut Jans Leide Bieleveld Was getrouwd met Baarslag en woonde op de Lage Doelen. In de kleine Hardenberger gemeenschap viel haar gedrag op doordat ze haar kippen riep met de bekende groninger roep: ’tuut, tuut, tuut ‘. Een schoolmeester, die grappig wilde doen, noemde haar ‘de moderne kip ‘. Zulke opmerkingen bleven een onderwerp voor de Hardenberger conversatie. Muurties Leid of Stuulties Leide.
Fluttien Nijzink Fluttien Henduk woonde aan het eind van de Sallandsestraat bij de Coöperatie. Zijn zoon was Jan van Fluttien
(woonde aan de Groeneweg, Tone van Fluttie).
Gait Oome Kropveld A. Kropveld, Achterstraat. Had een drukkerij. Uitgever van de Hardenberger Courant. Had veel ruzie met zijn vrouw. Die liep weg en logeerde bij haar broer in Ter Apel. Kropveld drukte toen 1 krant met de advertentie: Huishoudster gevraagd bij A. Kropveld. De volgende dag stond zijn vrouw weer bij hem op de stoep en ze kreeg van aar man de boodschap: ‘Ik heb je wel gezegd dat ik me wel zou redden ‘.
Geurn Hutten? Geur’n Henduk te Baalder.
Giespel Lotterman Jan Giespel.
Gold Jeude Bromet De gebroeders Bromet zijn later verhuisd naar Londen, waar ze een groot bedrijf in goud en zilver exploiteerden. Ze woonden in het pand dat later bewoond werd door Teunis.
Graads van Dove Evert
Haan Egbers H. Egbers ’n Haan woonde op de Pothof. Zijn zoon heette Jan Harm van ’n Haan. Hij werkte vroeger bij Leering als bierbotteler en werd later terreinbediende van het oude ziekenhuis. Hij woonde aan de Bruchterweg.
Hekkien Veurink ’t Hekkien op ’n Suukerbeld aan het kanaal.
Henduk met de Biene Pullen
Hoef Zweers Luuks van ’n Hoef (Noef), had een koffiehuis aan de markt achter Stegeman. Woonde later in de Prutterij, Fortuinstraat. Hij werd 99 jaar en was getrouwd met Cornelia de Lange. Hun zoon heette Jan van Knelia en was schilder.
Hond Ap Meijer Hond Ap dreef handel met Duitsland.
Irkes Bats Lenters Woonde op het Hoofd en reed de omnibus van de spoorweg naar het station D.S.M. te Heemse. Als jongmaatje ging J.R. Zweers graag eens meerijden. Het paard trok de omnibus en H. Zweers Kazijn was conducteur.
Jaak ’n blok Veen van der Tjakenblok, het huis te Den Velde (diakenblok).
Jaarbeurs Zweers Later Hotel Hendriks (den Herdenbergh).
Jan van Peter Willering Jan zoon van Peter Willering was timmerman. Bouwde later een eigen huis in Heemse.
Jeuden No Bruin de No de Bruin, slager achter het postkantoor waar nu de pomp staat. Hij had altijd ruzie met slager Leman, die op de hoek woonde waar later Eggengoor woonde (nu Chinees restaurant). Een bekend gebleven uiting daarvan was wel de advertentie, die hij in de krant liet plaatsen met het opschrift: ‘Bij Leman ga je het hoekje om ‘. Hij dacht dit formeel te kunnen verdedigen met te verwijzen naar het hoekpand, maar benutte verder de advertentie met het aanprijzen van zijn betere slagersproducten.
Ka Zweers Hendrik de Ka op de Burgerkampen was getrouwd met R. Bril.
Kaaten Breukelman Kaat ’n Manne en haar man Berend. Hij was metselaar. Het echtpaar woonde op de plaats waar later slagerij Hommes was gevestigd. De zoon van Katen Manne was metselaar, G.J. Breukelman aan de Bruchterweg
(nu H Makkinga Oosteinde (Kaaten Ab Breukelman/Keugel Appie nu Makkinga (was koperslager Breukelman)).
Kamelames Klokkert Te Baalder (Kamerlamberts).
Kamer ?Kamer Mans.
Kappers Meesters Kappers Hendrik woonde aan de Hoge Doelen. Hij was venter en zijn zoon werd later postbode.
Karel Harm Meierink Woonde op de Stobbenhaar.
Kasmans Zweers Kasmans Gaije, Gerrit was timmerman aan het Oosteinde (naast horlogemaker Barnard.
Katen Albert Breukelman De koperslage woonde eerst op de Oude Bosch en later op het Oosteinde.
Kater Ravekes Kater Beernt woonde in de Jodenhoek (Kanaal op Hoogenweg).
Katzak Dorman Loeloe Katzak.
Kazijn Zweers Hein van Kazijn, Kashein woonde achter op de markt, achter de huizen van de Voorstraat. Hij was heel lang conducteur bij de D. S. M
Zijn zoon Fietsenhein ‘Zweers heeft het ‘.
Keuken Herbert Keuk ’n Jans te Brucht.
Kinder Pulle Pullen Kinder Pulle.
Kippen Pulle Pullen Kippen Pulle.
Kippen Roelfie Snijders?
Kleemjans Hamberg Kleven te Radewijk.
Klepper Schutte De Klepper(man).
Kleve Hamberg Jan van de Kleve aan de Beekweg was manusje van alles.
Kloete Broeke ten De drie gebroeders van de Kloete aan de Sallandsestraat waren landbouwers.
Klokken Borger Klok ’n Ab aan de Hoogenweg.
Klokken Kremer E.J. woonde tegenover Leusink in de Sallandsestraat. Zijn zoons waren Mans en Evert Jan van Klokken. E.J. van Oostloorn. (Klok ‘nmans van de Smokke).
Klomps Kremer Klomps Gait en Klomps Mans woonden in de Vrouwenhoek, later Eggenweg. Jan de zoon van Klomps Gait was werkzaam bij houthandel Zweers en was hulpkoster van de Geref. Kerk te Hardenberg.
Klooster Bats Ribberink Aan de Hoogenweg. Hij liep mank en was venter voor Kramer.  (Nijman of Amsink ook Klooster?).
Klumpertien Haar van de Te Loozen.
Klumpie Ensink Was kleermaker op de Achterbrink. Zijn zoon Evert Jan was vele jaren bediende bij Grooters. (Klompies Hendrik Jan, naaimachine).
Knelia Zweers Jan van Knelia, zie Noef.
Knoop Breukelman Knoops Henduk, H.J. Breukelman (de broer van ome Garrat) was metselaar en woonde op de hoek Middenpad / Sallandsestraat. Hij was getrouwd met Pompen-Annegien (Johanna Zweers). Zijn broer Doven Knoop was de dirigent B.J. Breukelman.
Koetsier Nijzink Koetsiers Bats. Albertus woonde op het eind van de oude markt. Hij was klompenmaker en keek scheel. Jan van de Koetsier woonde achter de markt.
Könink Bruggeman De Kunnik te Baalder.
Koorrape Meier
Korelmina Veurink getrouwd met Albert Meijerink op de Stobbenhaar.
Körf Brinke ten Körf Jans woonde naast bakkerij Makkinga.
Körre Zweers Gait van de Körre in de Prutterij, later Sallandschestraat, postbode gehuwd met Roelofje Schutte. Hein van de Korre.
Kozakke Langejans Te Brucht.
Kroezemarije Croezen Maria.
Kromhof Nijeboer Te Baalder.
Kromme Jans Broeke ten?
Kuup Henduk Zweers Hendrik zoon van Jan Richterink Zweers had een kuiperij. Later had hij er een houtstek bij. Ook zijn zoon heeft die naam altijd behouden. Zweers was altijd vroeg bij de pinken. De postmeester kwam dan wel eens even vragen: ‘Maak ie ok grote baanden? ‘(er komen immers banden om een kuip of ton) Toen Kuup Hendrek daarop bevestigend antwoordde zei de postmeester: ‘Dan muj now een hele grote maken, want de Lemelerbarg is ebarsten. ‘.
Laban Weitkamp H.W. manufacturier aan de Voorstraat tegenover het oude Stadhuis (Oudheidkamer).
Lamers Hamhuis Lamers Bats: Albertus ‘Bats ‘ was vrachtrijder van Coevorden naar Ommen, woonde in de Achterstraat naast Brand. (Ook wel Karmishond? genoemd of was dat Luggers Bats?).
Lambers boer Waterink G.J. Waterink bij de brug over de Beek, afkomstig van het Lambers te Anevelde.
Lange Jan Zweers Lange Jan woonde op het Slat aan de Vecht. Omdat hij lang van stuk was had men hem deze naam gegeven ter onderscheiding van zijn naamgenoten. Bij de opening van de haven aan de Vecht, die eens bestond op de plaats waar nu het parkeerterrein is aangelegd, maakte hij zich eens erg verdienstelijk. De gebroeders Renkema zouden toen de praam, waarmee de gemeenteraad en genodigden zouden binnenvaren, met een klein sleepbootje trekken. Het kleine bootrtje trok zo hard, dat het aan de achterkant water schepte en onder ging. Lange Jan spande toen zijn paard voor de schuit, zodat burgemeester Bramer voor op de plecht de kabel, die de toegang tot de haven versperde, door kon hakken
Zijn zoon Jan jr. ‘Boertje’ werkte bij Meilink alias Vlierman te Ane.
LeemgravenWolbinkErwins voorouders te Radewijk.
Louwers Breukelman Louwers Chris of Chris van Laues woonde op de Lage Doelen en had een paar koeien. Zijn zoon noemde men Jan van Lauerss Chris. De vrouw van G.J. Breukelman in de Sallandsestraat was Louwers Trui. De vrouw van A. Breukelman op de Pothof was Louwers Ale en Lauers Freek was de broer van Trui en Ale.
Leemgravens Wolbink Te Radewijk.
Leug ’n Beernt Wolbert Woonde in de Vrouwenhoek.
Liev ’n GaitJantien Hakkers
Line Brunink Gait van Line had een smederij.
Lip GaitDiene Woonde te Radewijk op de Vossebeld.
Loco Hamhuis De loco was H. Hamhuis Ezn. Nadat burgemeester Van Oorschot was ondergedoken werd hij loco-burgemeester. Hij heeft een lange tijd de gemeente weten te besturen op een manier die veel waardering had. Hij hield levenslang de naam: De loco.
Luggers Bats Brand Lubbertus ‘Bats’ was timmerman in de Achterstraat en hield ook nog een paar koeien.
Luien Freek Breukelman De schoorsteenveger.
Malchus Wielen ter zie Taaien.
Malle Pietje Stegeman Diffelen.
Meister Gaais Reins Te Baalder.
Meister Frits Odink Te Baalder.
Meister Teunis Waterink Hardenbergerweg te Brucht. Zijn voorouders woonden op het meestershuis aldaar.
Meisters Ap Broekroelofs Te Radewijk.
Meisters Gait Jaan Waterink G.J. te Hardenbergerveld. Afgeleid van meester Waterink, onderwijzer te Brucht, wiens naam nog in het voorhuis staat vermeld. Berend Jan Waterink was dichter. Woonde bij de insteekhaven en later met zijn vrouw mooi-Elsje in Repos Ailleurs aan de Gramsbergerweg.
Melenberg Velde van der Jans van Melenberg aan het kanaal. De huisnaam is Melenberg.
Meujen Leusink B. van Meujen in de Sallandsestraat was een kleine landbouwer. Zonen Jan Enk en Hendrik werkten bij houthandel Zweers.
Mien Sik Hakkers Te Radewijk.
Minister Breukelman Woonde op ’t Oude Bosch.
Minnekes Zweers? Minnekes Gait, Gerrit en later H. Zweers aan het Oosteinde.
Minnekes Kremer Woonde aan de Sallandsestraat en werkte bij de melkfabriek.
Minnekes Harm Nijman H. Nijman aan de Lage Doelen.
Mop Breukelman Jan Mop de fietsenmaker, eerst aan de Voorstraat, later aan de Bruchterweg. Heeft gewerkt bij Merjenburg (Mop) te Bergentheim.
Motje Gelder van Zo noemde men de familie Van Gelder. Salomon was de verstandigste van het drietal. Zijn zuster Siene was niet altijd even helder, terwijl Israel jonge bokjes kocht. Die was ook wat simpel. Eens had men per ongeluk de wekker op twee uur ’s nachts gezet. Israel leidde daaruit af dat hij de boer op moest gaan en trommelde de mensen uit het bed om jonge geitjes te kopen. Toen hij bij Ter Wijlen in Brucht kwam hielp men de goede man uit zijn droom en stuurde hem weer naar huis om verder van zijn nachtrust te genieten. Over dit drietal zijn nog heel wat verhalen in Hardenberg bekend. De arme Israel is onder de tram gekomen en zo verwond geraakt, dat hij aan de gevolgen daarvan is overleden.
Muitien Woelders Woonde in de Vrouwenhoek.
Muusien ’t Muusien was een welgestelde vrouw in de Voorstraat.
Nachtegaal Niezink J.H. aan het kanaal in de Vrouwenhoek.
Napoleon Santman Napoleon of Napsien was schoenmaker in de Achterstraat. (Tone en Hendrik Jan).
Nölsie Sierink Arnold de koperslager aan het Oosteinde. Van Sierink bestaat nog een rijm: ‘Arnold, wat doe je daar? Vader ik soldeer. Arnold, dat kun je niet. Vader, ik probeer.’
ÖlieslagerEshuis Landbouwers aan de Beekweg te Brucht.
Oome Luute Jong de Luut was rijwielhandelaar aa de Achterstraat. Zijn zoon Jan opende een garage op de Brink.
Oorlogs Harm Broeke ten Woonde op Elba, een soort van eiland bij de rivier de Vecht waar thans het marktplein is. Hij was metselaar en de vader van Mina die met H. Spanjer trouwde en woonde aan de Sportlaan. Oorlogs Üle (Aale).
Oorlogs Beernt Spang? Woonde op Elba (later City Bar, nu Veneberg op de hoek met de Bramerstraat).
Pannenhein Zweers
Parenmans Grendelman De Pare woonde bij de brug in de Hoogenweg.
Petrolie Pulle Pullen Aan de Sallandsestraat.
Pette Hamhuis De Pette woonde op de Brink.
Petten Meijer Petten Meijer voorheen Wamelink.
Pettien Breukelman Henduk van ’n Knoop.
Piep Weiden Piep Beerns Henduk woonde op het Oude Veen.
Pink Meijerink Pink Ap te Radewijk (Den Velde).
Pino Valkman Pino GaaitJan, Gerrit Jan was gemeente arbeider, wonend op de Oude Bosch. Zijn beide zonen Jan en Berend werden kappers.
Pitsie Mensink
Poep Valkman Marten Poep de postbode.
Pols boer Waterink G.J. Waterink, landbouwer te Venebrugge.
Pompen ZweersPompen Annegien ‘Johanna’ was getrouwd met Hendrik Jan Breukelman van ’n Knoop.
Poorte Derks De Poorte woonde aan het kanaal.
Pot Lennips Pot Henduk te Baalderveld.
Prins Zweers De Prins Hendrik Gerhard Zweers was manufacturier aan het Oosteinde, gehuwd met juffrouw Fortuin alias tante Betje.
Puk Otten Otten Puk, Hendrik Jan woonde aan de Hoge Doelen en was venter bij J. Otten, bakkerij in de Fortuinstraat.
Regerings Chris Zweers Jan, Johannes en Hein zonen van ‘Regerings’ Chris Zweers.
Röber Jaan Snijders Jan woonde op de hoek Beekweg / Hardenbergerweg, later Gerrits.
Roe Everts Jaan Velde van der Aan de Korte Steeg, boerderij met rode achterdeur.
Rond Zweers Jan Rond aan het Oosteinde was wethouder van Stad Hardenberg. Een bekende uitspraak van hem was als hij ‘Ja’ moest stemmen ‘Toe dan maar’ zei. Zijn zonen waren Gait van Jan Rond, Jan van Jan Rond en Henduk van Jan Rond.
Roodneussie Dorman
Rooie Breukelman Rooie Appie.
Rooie Breukelman ’t Rooie was de broer van Aaltje uit de Esch.
Ru van Jos Bruin de R.E. de Bruin was uitgever in het pand hoek Fortuinstraat waar later de Rabobank kwam. Hij was lid van de gemeenteraad, later zelfs wethouder. Drukker van de Vechtstreek. Zijn broer Sally was een vrome jood, die in Den Haag voorzitter was van de joodse raad. Hij werd weggevoerd naar Duitsland.
Ru van Manuel Bruin de R. de Bruin, een zoon van Emanuel de Bruin. Hij kocht kalveren. Hij was lange tijd opkoper bij exportslachterij Nijman. Zijn vader Manuel kocht nuchtere kalveren. Hij wachtte ’s zondags wel eens de boeren op, die naar de kerk gingen ‘Wat muj veur oen kalf hebben? Ik verkope op zundag niet! Maar as het dan gien zundag was, wat zol ie dan vroagen? Dan vreug ik…’. Hij antwoordde ‘Dan is ie verkocht. Ik hale het morgen wel op!’
Schaansen Jan Harm Ramaker Jan Harm woonde aan het eind van de Hoogenweg, dicht bij de Schansen. Schans ’n Luuks en Schans ’n Freek woonden te Baalderveld.
Schepers Lichtenberg Schepers Gait te Brucht.
Siepelkamp Hakkers Te Baalder.
Slot Gait Slotman Woonde op de Achterbrink, was landbouwer en verhuisde later naar het Holt aan d Vecht.
Slukkien Smit Woonde waar later de nieuwe winkel van J. Sierink verrees.
Smak Harm Snijders Harm aan de Beekweg te Baalder tegenover cafe Mulder.
Smakkes Hamberg Smakkes Jaan aan het kanaal bij de brug van Mollen.
Smokken Kremer De Smokken Jongens, Henduk Jaan en Gait, die aan de Bruchterweg en Sallandsestraat woonden. Beiden hadden een klein landbouwbedrijfje. Gait was ook klompenmaker. Hendrik aan de Europaweg, gehuwd met Jo Joosten en Bats (Bertus) van Smokken de vaandeldrager. Smokken Gaitjaan, Henduk van een Smokken, ’t Jannegien, Bats van een Smokken, Roelf van een Smokken.
Snieder Eije von Kleermaker te Radewijk. Snieder maakte wagenkleden witte lakens voor over de wagens. Deze wagens werden gebruikt om biggen naar de markt te brengen. Snieder had een klein flesje jenever in z ’n binnenbuse.
Snoek Snoeijink Snoek Jenne (of Ramaker, Gerrit aan de Hoogenweg).
Soesman Baarslag Woonde in het pand waar later schoenmaker Santman zijn winkel had. Bracht veel groente naar Uelsen, maar werd in de oorlog uitgewezen en vestigde zich te Keulen.
Solt Jan Oostenbrink Solt Jan had in de oorlog duur zout.
Stienen Jenne Zweers De dochter van de metselaar uit de Prutterij, gehuwd met barbier H.J. Hamberg woonde op de hoek van de Achterstraat tegenover de kerk.
Stobbenboer Jonkhans Derk Jan op de Stobbenhaar, wethouder.
Stoebels Frits Bouwhuis Woonde op het kruispunt naar Collendoornerveen. Hij heeft vroeger eens een houten fiets gebouwd
Stoevebeld is een oude huisnaam.
Stront Zweers Stront Henduk, Stront Gait.
Taaie Wijlen ter De Taaie woonde op de Pothof. Ook Tuutlambers, Malchus of Tutlampie genoemd.
Taaien Lambers Wielen ter Werd ook wel Tuut Lambers genoemd en kreeg later de bijnaam Malchus. Hij heette in werkelijkheid Lambert ter Wielen, woonde in de Stationsdwarsstraat en was spoorwegarbeider. Hij kreeg eens ruzie met zijn vrouw, die hem met een mes of bijl het oor afsloeg. Vandaar zijn bijnaam Malchus. Zijn zoon noemde men Frans van de Taaie.
Taks Hamhuis Tax ook genaamd kleine Henduk. Hij woonde vooraan op de Brink. Was klein van postuur, had kromme benen en lustte graag een borrel.
Tanne Kremer Hendrik Jan van de Smokke, winkelier aan de Hoogenweg, gehuwd met tante Roelofje van de Baron.
Tante Pee Munster van Weduwe van Munster woonde in het pand van mevrouw Brouwer (nu Pub), later aan de Gramsbergerweg tegenover Meisters Berend Jan.
Tante Bernarda Munster van Tante Benarde, de weduwe Nijman-Van Munster woonde in de Voorstraat naast slagerij Hommes. Had een tuin hoek Sallandsestraat / Groeneweg met bordjes: ‘Hier liggen voetangels en klemmen’.
Tenten Siene Centen Tine Centen?.
Toef Bouwmeester Toef Lamert, loonbedrijf aan de Hoogenweg.
Tol Holt van t Tol Ep was vroeger tolbewaarder.
Tram Pulle Pullen
Truute Veldsink Truute meuje te Radewijk.
Tutlampie Wielen ter ook Tuut Lambers zie Taaie.
Ulk Hamhuis ’n Ulk (bunzing) woonde over de Rijksweg links.
Vaderman Ravekes Familie Ravekes woonde aan de Hoogenweg.
Valpie Valkman
Vermeun Te Baalder.
Veugelties boer Haandrikman Veugelties Klaas, Jan Weitkamplaan 4.
Vissers Veltink Vissers Bram woonde in de Jodenhoek bij het kanaal.
Vleute Bieleveld Woonde aan de Klinkerweg.
Vlierman Meilink Woont op Vliermans te Ane.
Vlugger Markfluwer
Vul Valkman ’t Vul.
Wieldraaijer
Witte Tinus
Wollepons Waterink Woonden aan de rand van Brucht.
Wolters Jaan Brinke ten Jan  ten Brinke woonde aan het straatje van de Lage Doelen naar het Wilhelminaplein.
Wortel Jan Brinke ten
Zaand in ’t Vessie Schutte Horlogemaker, door dat zand raakte het horloge defect.
Zieden Pette
Zoeklicht Boers E.J. had een cafe aan de Vecht. Colporteerde het Zoeklicht van Joh. de Heer.
Zuuten Riest Brinke ten Woonde aan het kanaal. Gerrit Jan was kameraad van vader Hendrik Jan Zweers van Ap (Albert) van de Baron.
Zwarte Zweers Hendrik Jan Zweers de Zwarte was de zoon van Hendrik Jan van de Baron.