~ Dinah Hesselink-Zweers ~

In de loop der eeuwen zijn veel, vooral jonge  mensen uit onze omgeving naar elders vertrokken. Er was nu eenmaal geen ruimte genoeg in de huizen om alle mensen te herbergen. Meestal mocht het oudste kind (dat getrouwd was) bij de ouders in komen wonen, als ze beloofden hun ouders en eventueel ongetrouwde of zieke broers en zusters in hun ouderdom of ziekte te verzorgen. Of zoals men dat toen zei ‘hen aan het einde helpen’.

Om de kost te verdienen trokken de mensen, net zoals heden-ten-dage, naar plaatsen waar werk was. Dit werk was meestal, naast boerenwerk, te vinden in de grote steden. Vanuit Hardenberg trok men veelal naar Zwolle en vooral naar Amsterdam. Hier lieten zij zich inschrijven om te gaan werken en vaak ontstonden daar vriendschappen, die bezegeld werden met een huwelijk. De meesten stellen bleven daarna in Amsterdam wonen, een enkeling kwam met de in Amsterdam gevonden partner terug naar Hardenberg en/of Gramsbergen en omgeving.

Vanaf circa 1550 tot aan het begin van de Burgerlijke Stand in 1811 zijn alle tot dusver bekende personen (bijna 850) in dit bestand bijeen gebracht. Hieronder zijn de mensen op alfabetische volgorde weergegeven. Door op onderstaande link te klikken ziet u meer informatie over diverse familierelaties.

(deze webpagina is nog in ontwikkeling, bijgewerkt op 19 januari 2023) – klik hier voor meer informatie over Hardenbergers in Amsterdam.