Op 2 januari 1947 werd manufacturier en fotograaf Pieter van Grieken begraven op de ‘nieuwe’ begraafplaats aan de Bruchterweg in Hardenberg. Hij was op 28 december, op 82-jarige leeftijd overleden.

Pieter was op 6 oktober 1864 geboren te Koudekerk en in 1897 in Utrecht getrouwd met Antonia Hermina Efting. Na haar overlijden hertrouwde hij in 1923 te Almelo met Hendrikje Reinders, weduwe van Dirk Teunis.

Pieter van Grieken had zich in 1924 gevestigd in Hardenberg, afkomstig uit Hellendoorn. Hij begon aan de Voorstraat 15 (toen nr. 23) een manufacturenzaak. Hij verkocht er o.a. dames- en kindervesten, truien, molton en tricot ondergoed, japonnen, jarretelles, baleinen, korsetten, buikgordels én fototoestellen. Hij was een van de eerste fotografen in Hardenberg met een eigen studio. Hij vervaardigde foto’s bij elektrisch licht en vervolgens kon men ze kopen als ansichtkaart: zes briefkaarten voor f 1,80. Rond 1934 verhuisde Van Grieken naar de overzijde van de Voorstraat (nu Livera).

Van Grieken was enkele jaren voorzitter van de Lijkwagenvereniging en was medeoprichter en bestuurslid van de eerste Hardenberger Hengelclub. Onderstaand vier van de vele foto’s van de hand van Pieter van Grieken, onze eerste ‘hofleverancier’ qua foto’s van Hardenberg en omgeving…