In de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 9 mei 1851 werd door notaris Mulert uit Ommen aangekondigd dat hij binnenkort zou over gaan tot de publieke verkoop van het boerenerve ‘het Jacobs’ genaamd, gelegen in de buurtschap Rheeze.

‘Het Jacobs’ staat reeds vermeld op de eerste kadastrale kaart van 1832, gelegen ten noorden van de Rheezerweg en indertijd kadastraal bekend onder sectienummer K-540. Het boerderijtje was destijds eigendom van niemand minder dan jonkheer Jacob van Foreest van Heemse. Daarmee hebben we dan ook meteen de naam verklaard. “Het Jacobs” was vernoemd naar de voornaam van de eigenaar, de toenmalige heer van Heemse.

In 1851, na het overlijden van de jonkheer, werd het totale bezit in veiling gebracht, waarbij ‘het Jacobs’ eigendom werd van zijn dochter Theodora Sophia van Foreest en haar man Jan Arent baron van Ittersum, de nieuwe ‘heer en vrouwe van Heemse’.

Het boerderijtje stond in het midden van de negentiende eeuw bij de gemeente bekend als huisnr. G-6 in Rheeze. In 1881 werd het eigendom van Hendrik Overweg en echtgenote Hendrika Rudolphina IJzebrink. Vervolgens zou het vererven op respectievelijk: Jannes Overweg en Geertjen Hakkers, Harm Overweg en Hendrikje Veurink, Jannes Overweg en Hermina Odink, Gerrit Jan Overweg en Aaltje Bartels en toen op de zesde generatie: Hendrikus Overweg en Boukje Marja Post.

In 1940 stond de boerderij bekend als G-10, maar in 1971 werd dat gewijzigd naar Rheezerweg 87.

Op de voorgevel van de boerderij is een bord aangebracht met de naam ‘Altnos’, oftewel ‘het Altenaas’. Dat erve lag echter oorspronkelijk iets oostelijker en een stukje van de weg af. Ook die boerderij staat ingetekend op de kadastrale kaart. De familie Overweg heeft daar eerst gewoond totdat ze in 1881 het Jacobs kocht en daarheen verhuisde. Ze lieten de boerderij ‘Altena’ vervolgens afbreken.
Kennelijk heeft de familie Overweg de naam van de afgebroken boerderij ‘meegenomen’ naar ’t Jacobs, maar beter zou het dus zijn als het naambord werd gewijzigd in de oorspronkelijke naam: ’t Jacobs, eventueel begeleid door het familiewapen van het geslacht Van Foreest als oorspronkelijke eigenaar.