Op 6 november 1920 opende de joodse slager Rudolph Jacob ten Brink de Bruin in de Wilhelminastraat een runderslagerij, genaamd Ora et Labora (Bidt en Werkt).

In ons boek ‘Hardenberg op de kaart’, valt op pag. 192 te lezen:
Geregeld adverteerde Ten Brink de Bruin in de lokale kranten. Hij prees zijn waren daarin altijd vol verve aan: “Profiteert! Ik slacht zaterdagavond een fijne jonge koe, 800 pond schoon. Wie dik vet wil hebben? Prijzen beneden die mijner concurrenten! Ten Brink de Bruin.
“Rudolph Jacob ten Brink de Bruin was weliswaar geboren in het Drentse Dwingelo, maar zijn voorouders hadden hun roots in Heemse. Rudolph was in 1910 gehuwd met Rika Kalker uit Geertruidenberg, maar het echtpaar bleef kinderloos. Na enkele jaren veranderde de slager de naam van zijn winkel in ‘Luctor et Emergo’ (ik worstel en kom boven). Toen Rudolph in 1933 overleed, verkocht Rika haar bezittingen aan de Wilhelminastraat en verliet de stad. De slagerij was onderhands verkocht aan koopman Jan Zwiggelaar.

Met zijn pet op, onder het bord Luctor et Emergo en leunend tegen de mast, staat mijn vader, Hendrik Jan Azn. Zweers ‘van de Baron’.