NIEUWE AANWINST (d.d. 19 mei 2021)

We zijn verheugd te kunnen melden dat het ons is gelukt om twee oude brieven (meer dan anderhalve eeuw oud) op de kop te kunnen tikken! Vandaag informeren we u over de eerste, de jongste van de twee, gedateerd 9 april 1855.

Het betreft een brief van I.A. van Roijen in Zwolle, gericht aan mr. J. van Delden, burgemeester van de gemeente Ambt Hardenberg. Van Roijen laat hierin weten dat hij ‘volgaarne voldoet’ aan het verzoek van de burgemeester om een terrein ‘om niet’ (gratis) beschikbaar te stellen voor de bouw van een nieuwe school tussen Kloosterhaar en Sibculo.

Het briefpapier van Van Roijen is voorzien van diens fraaie preegstempel met de initialen: A.v.R. (Antoni van Royen).

Kort na de ontvangst van dit heuglijk bericht besloot de gemeenteraad van Ambt Hardenberg tot de daadwerkelijke bouw van een nieuwe school. Het schoolgebouw verrees langs de weg tussen Kloosterhaar en Sibculo en deed van 1855 tot 1895 als zodanig dienst.

De brief hebben we voor een luttel bedrag kunnen aankopen, mede dankzij bijdragen van onze sponsoren! Dank daarvoor!

Waarschijnlijk is de brief indertijd door Van Delden thuis in ontvangst genomen en heeft het nooit de burelen van de secretarie bereikt, waardoor het niet is opgenomen in het gemeentelijk archief…

We hebben besloten de brief te schenken aan het Dorpsarchief Kloosterhaar. Binnenkort zal onze aanwinst hun aanwinst worden…