Op 11 november 1976 werd de eerste Gamma-bouwmarkt in Hardenberg officieel geopend op de hoek van de Sallandsestraat en Stationsstraat, in het voormalige gebouw van de landbouwcoöperatie. Het was de 25ste vestiging van Gamma in Nederland. Het werd een zaak van ruim 1000 m2 voor de doe-het-zelvers en knutselaars: GAMMA Hardenberg

Het Noord-Oosten meldde:
“De Gamma-markt, die donderdag elf november om elf uur haar deuren opende, had niet over belangstelling te klagen. In de gebouwen van de voormalige coöperatie heeft men een leuke en goed passende ingang gecreëerd vanaf de Sallandsestraat en men heeft dat meteen zo gedaan dat iedere klant zichzelf kan bedienen door middel van de beschikbare wagentjes en de praktische afrit.

Je hoeft met je vervoermiddel maar voor te rijden, uit te kiezen wat je uit die geweldige ruimten nodig hebt, afrekenen bij de kassa en dan kun je inladen. Alles houdt men daar eenvoudig en efficiënt. Ergens past de vergelijking tussen een gewone zelfbedieningszaak en de bouwmarkt, al gaat het bij de laatste in veel gevallen om groter artikelen. Toch heeft Gamma ook alles op gebied van electra, sanitair, tegels, trappen, keukensets en zelfs fraaie boekenkasten. Het was voor ons en vele andere bezoekers van het eerste uur een openbaring. En bij de verschillende montage-artikelen is een volledige aanwijzing voor de doe-het-zelver erbij. Bedrijfsleider van ’t eerste uur is W. van Kleef”.