Categories
Berichten

Toen, op 15 november 1808: meester Sipelenkamp gestorven.

Op 15 november 1808 overleed onderwijzer Gerrit Sipelenkamp van Baalder. Dat was op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat er in die tijd nog geen burgerlijke stand werd bijgehouden. De precieze sterfdatum is toch bekend vanwege bijgaande brief die schout J.G. Pruim verzond aan de Landdrost van Overijssel. Daarin meldde hij dat de Baalder onderwijzer was overleden en dat de schoolmeesterspost daardoor vacant was. Die moest vanzelfsprekend zo snel mogelijk weer worden ingevuld, zodat de jeugd niet van onderwijs verstoken zou blijven.

Gerrit Egbertsz. Sipelkamp (alias: Van den Zipel) was in 1747 geboren op den Siepelenkamp te Baalder, als zoon van Egbert Gerrits en Fennigjen Hendriks. Hij was op 27 januari van dat jaar gedoopt in de kerk te Hardenberg en in diezelfde kerk zou hij op 18 december 1783 zijn ja-woord geven aan Annegje Willems. De Baalder onderwijzer was slechts 61 jaar oud toen hij overleed.

Nog tot voor enige tijd geleden kenden de Baalder ingezetenen de bijnaam ‘Siepekaamp’ of ‘Siwekamp’, waarmee de boerderij van Hakkers werd aangeduid.

Dit vind je misschien ook leuk

More From Author

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.