Briefhoofd van de firma Meinderink uit Beerzerveld, anno 1941.

Op 18 december 1964 vond de officiële opening plaats van de nieuw gebouwde bedrijfsgebouwen van Reisbureau J. Meinderink op het industrieterrein aan de Bruchterweg.

Touringcar van Meinderink, kenteken ZB-36-19. Merk: Bussing. Carrosserie: firma Van Rooyen, Montfoort. Bouwjaar 1969. Deze bus is later verkocht aan Schurgers Cars, Maastricht en daarna aan Verto Reizen, Maastricht. Deze bus was toen wit gespoten. Waarschijnlijk had Meinderink twee bussen van dit type, genaamd SALLAND en TWENTE.

Het Salland’s Volksblad van 24 december 1964 meldde daarover:
De firma Meinderink – bekend als Janpe en Dorgelo – was uit haar jasje gegroeid en om te kunnen voldoen aan de eisen van de tijd en van de toekomst had men daarom een nieuwe en grote bedrijfsruimte laten bouwen aan de Bruchterweg, ongeveer tegenover de Wavin, welk bedrijf vrijdag de 18de officieel door burgemeester Slot werd geopend.

Nog een bus van Meinderink, maar dan uit Beerzerveld. Foto gemaakt in 1952 in Harderwijk, tijdens een schoolreisje van O.L.S. Radewijk. Merk: VOLVO. Carrosserie: Hondebrink, Almelo. Bouwjaar: eind jaren ‘40/begin ’50. Voor de bus staat Jan Woertel (geb. 21-02-1946).
Folder met dagtochten-programma van Reisbureau Meinderink te Hardenberg en Beerzerveld, anno 1966.

Vele genodigden woonden deze plechtigheid bij. Het gebeurt niet vaak, dat bij een dergelijk feit een beroepsartiest als ceremoniemeester optreedt, doch dit keer was dat het geval. De omstandigheden daartoe waren gunstig: niemand minder dan de aan ouderen welbekende zanger van het levenslied, vertolker van Speenhof en anderen uit diens tijd: Paul Duval, was ceremoniemeester.

Paul Duval! In werkelijkheid heet hij Gerrit Harmen Jan Dorgelo en is het een kleinzoon van de oude G.J.H. Dorgelo, die vroeger in Heemse schoolmeester was. Daardoor een neef van Dorgelo van de NV Meinderink en de geëigende persoon om zulk een feest te leiden, wat al spoedig uit de verf kwam.

Touringcar van Meinderink. Kenteken: TB-22-16. Merk: Bussing. Carrosserie Smit, Joure. Bouwjaar 1959. Nieuw gekocht door Grono Reizen, Groningen. Na overname door Meinderink kwam deze bus in Limburg terecht, vermoedelijk bij Schurgers Cars, Maastricht. Deze foto is gemaakt naast de garage aan de Bruchterweg.
Touringcar van Meinderink Tours, met Martha Kamphuis-ten Napel. De bus met 47 zitplaatsen was gemaakt bij Smit in Joure en werd in 1957 geleverd aan Meinderink.
Hermannus Fredrikus (Mans) Kamphuis als jonge chauffeur van Touringcarbedrijf Meinderink, medio jaren ’50.
Touringcar van Meinderink, geparkeerd op het erf van de chauffeur Kamphuis in Collendoorn. Ca. 1952.

Na zijn welkom, waarin hij zei dat kosten noch moeite zijn gespaard, verzocht hij burgemeester Slot de opening te verrichten. Deze vond zulks een eer en wees op het vele werk aan deze dag voorafgegaan. De firma heeft getoond over doorzettingsvermogen te beschikken. Alle teleurstellingen bij de bouw heeft men te boven weten te komen. De gemeente Hardenberg is een type van de ontwikkeling van Nederland in de naoorlogse jaren en daarom kon het niet anders of men moest wel eens op een en ander wachten als er veel bedrijvigheid heerst.

Touringcar van Meinderink, gefotografeerd door H. Wind uit Hengelo, bij het Diekman Stadion in Enschede op 29 mei 1969.

Spreker hoopte dat de firma een wezenlijke bijdrage zou leveren aan het totale verzorgingsapparaat voor de streek, omdat het werk als het ware drie dingen omvat: vervoer van werknemers van en naar hun werk, vervoer van vakantiegangers in eigen land en over ’s lands grenzen, en service-station. We twijfelen dan ook niet of velen zullen den weg naar de Bruchterweg 99 weten te vinden”.

Rechts Mans Kamphuis en naast hem (met bril) onderwijzer Van der Leeden; bustocht met Jehova’s Getuigen anno 1969.

(Met dank aan o.a. de fam. Woertel en fam. Kamphuis voor de levering van de prachtige foto’s van de oude touringcars van Meinderink)