Op 22 december 1959 publiceerde de krant ‘De Waarheid’ een fraai verhaal over de nieuwe HBS Jan van Arkel in Hardenberg, getiteld: “Primeur in Hardenberg. HBS van mahoniehout!”
Het Overijsselse plaatsje Hardenberg heeft, sedert het in 1362 van Jan van Arkel stadsrechten kreeg, niet veel primeurs meer gehad. Maar het kan zich er nu op beroemen het grootste permanente houten gebouw van Nederland te bezitten. Dat is een ultra-moderne HBS met 16 klaslokalen, waaraan – afgezien van de fundamenten, het ketelhuis en de brandmuren – geen stukje steen te pas is gekomen.
Uit mahoniehout, glas, board en isolatiemateriaal werd in vier maanden tijds met vleugelmoeren een schoolgebouw van 3200 vierkante meter opgezet, dat in schoonheid en praktische bruikbaarheid de modernste stenen scholen naar de kroon steekt. Een houtfabriek in het landelijke Vroomshoop is de schepper van deze geprefabriceerde bouw. Zij bouwde al eerder op een modulair stramien scholen in Rotterdam en Amersfoort, maar die zijn van vurenhout en slechts semi-permanent. De HBS in Hardenberg is van sipo-mahonie en kost 1 miljoen. Een architect uit Emmen schiep uit de door de fabriek geleverde modulen dit gebouw met allure. Het heeft niets van het noodkarakter, dat een houten gebouw doorgaans vertoont. Alles is degelijk, ruim, fris en licht. In de Jan van Arkel HBS heeft Hardenberg niet alleen een mooie school gekregen, maar ook een cultuurcentrum. De gymnastiekzaal van 13 bij 26 meter kan 400 mensen bevatten.
Het meest spectaculaire van deze bouw in het tempo. In mei werd begonnen met het grondwerk en pas na de bouwvakvakantie met het monteren. Reeds midden september konden acht lokalen in gebruik worden genomen en deze week de overige acht. Gemiddeld hebben slechts 12 à 13 arbeiders aan de montage gewerkt.”
De in het artikel genoemde architect uit Emmen was Cees Groen. De christelijke Hogere Burger School (HBS) was op 1 september 1958 begonnen met twee klassen in een primitief houten onderkomen aan de Burgemeester Schuitestraat. Drs. J.H. Drewes was van meet af aan directeur van de school.
Een reactie
M. van Ledden
Volgens dr. Gierveld (orgeldeskundige) moet in de chr. hbs van Hardenberg ooit een huispijporgel uit de 19e eeuw gestaan hebben. Klopt dit?