0322_kaart_Heemse

De Overijsselsche Courant van 25 maart 1828 meldde:
“Heemse, den 23 maart. Gisteren avond tusschen 10 en 11 uren brandde een alhier achter het bosch van den Huize Heemse gelegen boerenhuis af, toebehorende aan den heer J. Bruins, Vrederegter dezes Kantons, en wordende bewoond door de huisgezinnen van Herm Meijerink en van Jan Hendrik Nijzink Hz., beide echtgenoten en vaders ieder van vier kinderen, met welke door dit ongeval in de grootste armoede zijn gedompeld, als hebbende de eerstgemelde, behalve zijne eenige koe, een oud bed en een pakjen meel, en de laatstgenoemde behalve eene koe – zijnde eene andere, mitsgaders eene vaarsse van hem mede in den brand omgekomen – alles verloren wat aan leeftogt, dekking en kleding voor zich en de hunnen bezaten.

De heer Bruins had het woonhuis tegen brandschade verwaarborgd, edoch de bewoonders van hetzelve opzichtens hunne have en bezittingen niet in hetzelfde geval zijnde en geene eigene bronnen ter vergoeding van hun verlies hebbende zoo beveeld men dezelve als door nijverheid en gedrag zulks verdienende, der mededogendheid hunner medemenschen zoo hier als elders aan; zullende daartoe ieder, zelfs de geringste gifte aangenaam zijn en kunnen worden toegezonden aan den burgemeester der gemeente het Ambt Hardenbergh, die de gevers, zoo van den ontvangst, als de meest mogelijke geĆ«venredigde distributie der gaven onder de hulpbehoevenden op eene convenable wijze verwittigen zal.”

0322_kaart_Heemse2

Door deze grote brand raakte het huisgezin van Jan Hendrik Niesink Hendrikszoon dakloos. Hij was getrouwd met Janna Hobers. De eerste jaren van hun huwelijk hadden ze doorgebracht in Brucht waar Jan Hendrik was geboren. Tussen 1821 en 1824 waren ze gaan wonen in de huurwoning van Jan Bruins in Heemse. Inderdaad hadden ze vier kinderen: Hendrik, Jan, Jan Herm en Jennigjen.

Ook het gezin van Herm Meijerink zat opeens zonder een dak boven het hoofd. Herm was getrouwd met Fennigjen Schutte. Het echtpaar had ook, zoals de krant schrijft, op het moment van de brand vier kinderen, waarvan de jongste nog geen twee maanden oud was. Het jonge gezin vond nieuw onderdak in Rheeze.
De dubbele boerenwoning van vrederechter Jan Bruins stond ‘achter het bosch van den Huize Heemse’. Dankzij de kadastrale registratie is bekend om welk boerderijtje het ging. Op bijgaande uitsneden van de kadastrale kaart is de precieze locatie weergegeven. Hoewel de kadastrale bijhouding pas in 1832, dus vier jaren na de brand, een aanvang nam, was de inmeting van alle percelen al vele jaren eerder gestart. Zodoende staat de boerderij ‘op de kaart’ en kunnen we nu, bijna twee eeuwen later, de precieze locatie nog duiden.