Prentbriefkaart van Huize Welgelegen.

Wat is dat? Veel mensen komen luisteren. De een raadt dit, de ander dat, maar griezelen doen ze allemaal, ze gaan, pratend over het rare geval, terug naar huis, en fluisteren tegen andere mensen: ‘het spookt bij Olde Mevrouw’.

Sallands Volksblad, 29 juli 1949:

Heemse heeft zijn slotspook. Wanneer je ’s avonds een wandeling maakt door Heemse en het begint donker te worden, dan hoor je in de buurt van Huize Welgelegen (Landgoed van Ittersum) rare geluiden. Het zucht daar en het blaast daar, vermengd met gesmoorde gillen, dat je er gewoon van griezelt…
Mensen blijven even staan, maar maken gauw dat ze wegkomen, kinderen durven ’s avonds niet meer buiten, en luisteren achter de ramen naar de vreemde geluiden.

Tot dezer dagen, of liever avonden, het raadsel is opgelost. In de hoge bomen, en de hoge schoorstenen in en om ‘Welgelegen’ huizen twee stel hele grote katuilen, die elkaar de broedplaatsen betwisten, wat met veel lawaai gepaard gaat. Als men dat niet weet, gaat men er werkelijk niet voor z’n plezier staan luisteren… Ga er maar eens heen!”

De benaming ‘katuil’ wordt vooral als volksnaam gebruikt voor allerlei soorten uilen, bijvoorbeeld de kerkuil, de ransuil en de bosuil en is geen officieel gebruikte naam voor een type uil.