0731_Oosteinde
Deze foto zal genomen zijn op een later evenement, gezien het nieuwe pand van Fikse.

Op 31 juli 1960 werd in Hardenberg de allereerste ‘Ronde van Hardenberg’ verreden, een wielerwedstrijd over 80 kilometer. In een stromende regen reed Anne Koopmans uit het Friese Jubbega in dik 2 uur als eerste over de streep. Bijna altijd plaatsen wij een toepasselijke foto bij onze historische berichten, maar deze keer is dat niet gelukt. In ons omvangrijk beeldarchief hebben we niets kunnen vinden van deze ‘happening’. Daarom ook onze oproep. Zijn er nog foto’s bewaard gebleven van deze eerste Ronde van Hardenberg? We horen het heel graag!
De Leeuwarder Courant deed verslag:
“Koopmans uit Jubbega won in Hardenberg. Opnieuw hebben enkele noordelijke renners buiten de provinciale grenzen fraaie successen geboekt. Vooral Arme Koopmans uit Jubbega kwam tot een opmerkelijke zege in de ronde van Hardenberg. In de eindsprint klopte hij o.m. de oostelijke cracks Jurry Dokter, Bert Boom en Korrie Niemeijer. Ondanks de voortdurende regenval, kenmerkte deze ronde zich in een bijzonder levendige strijd. Dat kwam voornamelijk door uitlooppogingen van Gerrit Lentelink, Jurry Dokter, Bert Boom en de noordelijke kampioen Roel Hendriks. De Drent reed voortreffelijk en werd tot een van de favorieten beschouwd. Een val in de slotfase schakelde hem echter uit voor de eindsprint. Door het vrij bochtige parcours slaagde niemand erin een beslissende voorsprong te nemen. Een twintigtal renners hadden een kopgroep gevormd en hieruit zou de eindsprint de beslissing moeten brengen. Een zware opgave voor de jury, omdat de rugnummers door de modder besmeurd waren en het daarom wel bijzonder moeilijk was de juiste klassering op te maken. Bij die klassering kwam men dan ook niet verder dan de eerste negen. De overige werden ex aequo opgenomen. De uitslag werd: 1. A. Koopmans, Jubbega de 80 km. in 2 uur 3 min. 10 sec; 2. J. Dokter, Enschede; 3. J. Franssen, Halfweg”.
Het Sallands Volksblad kon natuurlijk niet achterblijven en schreef:
“Eerste wielerwedstrijd werd groot succes. Voor het eerst werd zaterdagmiddag in Hardenberg een wielerwedstrijd gehouden, waarvoor buitengewoon grote belangstelling bestond. Ondanks de stromende regen hadden zich enige duizenden om het prachtig gelegen parcours opgesteld om getuige te zijn van dit wielerfestijn. De verwachtingen waren hoog gespannen, omdat het programma renners vermeldde die op wielergebied wel iets in de melk te brokkelen hebben. De organisatie was in handen van de wielersportvereniging De Peddelaars te Hoogeveen, in samenwerking met de handelsvereniging Hardenberg en de VVV Hardenberg, onder auspiciën van de KNWU”.