oorlog
Vechtbrug in Hardenberg.

Hardenberg werd op vrijdag 6 april 1945 bevrijd door geallieerde eenheden die vanuit oostelijke richting, dus vanuit Duitsland, naar Zuid-Drenthe en Oost-Overijssel oprukten. In Heemse zaten toen nog Duitse soldaten. Om hen te verdrijven trokken op 6 april Canadezen met hun pantserwagens vanuit Hardenberg naar Gramsbergen om via de Haardijk Heemse te bereiken. Die omweg was noodzakelijk omdat de Duitsers de brug over de Vecht hadden opgeblazen.

Toen de Canadese pantserwagens in Heemse arriveerden en bij het kruispunt bij Oostenbrink door juichende Heemsenaren werden onthaald, kwam er uit Ommen een Duitse auto met officieren over de Hessenweg Heemse binnenrijden. Deze auto werd gevolgd door een autobus met manschappen. Zij werden direct door de Canadezen onder vuur genomen. Na een korte heftige schotenwisseling zwaaiden de Duitsers met witte vlaggen. Zij wilden zich overgeven, maar toen de Canadezen op hen toe reden, werden zij beschoten. Een van de pantserwagens reed toen via de Scholtensdijk naar de hervormde kerk en opende het vuur op de Duitsers. Die hadden zich inmiddels verschanst in een schuilplaats voor auto’s, maar werden al snel uitgeschakeld.

herdenkingsplaat Bolks, Arends en Scheffer

Twee leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (B.S.), die daar patrouilleerden, kregen de opdracht om de Duitse overlevenden te bewaken totdat zij door de geallieerden zouden worden afgevoerd. Na dit voorval vertrokken de Canadezen weer uit Heemse. Verder opdrukken naar Ommen wilden zij niet, bang dat zij ’s nachts vanuit de bossen door Duitsers met pantservuisten bestookt zouden worden.
Daardoor bleef de B.S. alleen achter in Heemse en Hardenberg. Dat was gevaarlijk, want door het snelle oprukken van geallieerde troepen bleven her en der groepjes Duitsers achter die zich wilden hergroeperen. Om dat te verhinderen, versterkte de B.S. de patrouilles. Pieter Arends en Herman Scheffer, twee leden van de Ordedienst (O.D.), hielden wacht bij de stuw. Dat was toen nog de enige verbinding tussen Hardenberg en Heemse. Daar werden zij door Duitse soldaten overvallen. Scheffer overleed ter plekke en Arends, die zwaar gewond was, stierf enkele weken later.

pwesoonskaart Herman Hendrik Scheffer

persoonskaart Pieter Arends

reactie van Freek Ramaker: Mijn opa Herman Hendrik Scheffer

foto van Herman Hendrik Scheffer

reactie Jannie de Jonge:
6 april 1945 Lutten aan de Dedemsvaart bevrijd. Een dag om nooit te vergeten! De zon scheen en we zagen ’s morgens om 10 uur richting ’t Haantje iemand tegen de brug opklimmen om de Nederlandse vlag te hijsen! Jammer dat daar geen foto van is. Onderstaande foto is in de buurt van de watertoren genomen.

foto van Herman Hendrik Scheffer