Gerrit Jan Hermen Dorgelo (1899-1984) alias Paul Duval.

Hoewel deze foto op het eerste misschien niet meteen een hele duidelijke link heeft met Hardenberg en omgeving, is ie er toch. We zien de kleine Gerrit Jan Hermen Dorgelo, geboren op 9 september 1899 in Rotterdam.

De kleine was vernoemd naar zijn opa die jarenlang schoolonderwijzer en gemeenteontvanger was in Heemse. Opa Gerrit Jan Hermen Dorgelo leefde van 1822 tot 1903. Diens zoon, Johannes Lubbertus Dorgelo, was in 1862 in Heemse geboren, maar in 1896 in Deventer getrouwd als gymnastiekonderwijzer. Uiteindelijk belandde hij met zijn echtgenote Jenneken Broekhuizen in Rotterdam waar hun twee kinderen geboren werden, eerst in 1898 Gerritdina Wilhelmina Hendrika en het jaar erop, zoals vermeld, Gerrit Jan Hermen.

Het kindje groeide op in Rotterdam en zou niet zijn vaders voetsporen volgen. Nee hij werd ‘kleinkunstenaar’, ‘humorist’, ‘cabaretier’ en ‘conferencier’. Daarbij hanteerde hij natuurlijk niet zijn eigen, veel te lange, naam. Dorgelo zou bekend worden als ‘Paul Duval’.

Paul Duval bleef ongehuwd en zou in de Tweede Wereldoorlog geen goede naam krijgen. In het boek ‘De Schnabbeltoer’ komt Dorgelo voor:

“… hij had joodse artiesten verraden en zijn brieven ondertekend met de nsb-groet ‘Houzee!’. Hij was wegens collaboratie opgepakt en naar een landverraderskamp getransporteerd. Daar in ‘Fort Erfprins’, een voormalige standplaats van de marine in Den Helder, kreeg hij de leiding over ‘Ontwikkeling en Ontspanning’ en trad hij meermaals op in de gymzaal. Pas eind 1947 was hij vrij gekomen. In 1963 vierde Duval zijn veertigjarig artiestenjubileum in het Sonsbeekpaviljoen in Arnhem. Hij had toen een zware tijd achter de rug door de teruggelopen belangstelling voor de oude liedjes die hij zong. Jarenlang was hij beheerder en verkoper in een autozaak geweest en trad hij alleen nog op in bejaardentehuizen”.

Het archief van Paul Duval is bewaard gebleven bij het Theater Instituut Nederland te Amsterdam. Gerrit Jan Hermen Dorgelo stierf in 1984.