Toen, op 24 februari...

Op 24 februari 1944 stortte een viermotorige bommenwerper (type B-24 Liberator) van de Amerikaanse luchtmacht neer in Baalder, nabij de boerderij van de familie Reinders. Op het staartstuk van de grotendeels verbrande machine stond: F 27567 +E. Door het exploderen van bommen werd een boerderij geheel verwoest en werd langs de Gramsbergerweg veel glasschade veroorzaakt. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor. Omdat meerdere niet-geŽxplodeerde bommen ter plaatse lagen, werden enkele woningen uit voorzorg ontruimd. Het aan brokken verspreid liggende vliegtuig werd door personeel van de Duitse Wehrmacht bewaakt. Vijf bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven. Drie mannen waren onherkenbaar verminkt, c.q. verkoold. De Amerikaanse vliegers werden eerst begraven op het kerkhof Nijenstede in Hardenberg, maar in oktober 1945 overgebracht naar de begraafplaats voor Amerikaanse oorlogsslachtoffers te Margraten.

bommenwerper

 

         De slachtoffers waren:

  • Robert A. Blomberg, 2nd lieutenant, commandant bij de American Airforce
  • John J. Sheppard, sergeant, gunner bij de American Airforce
  • Edward T. Cooper, sergeant, gunner bij de American Airforce
  • Richard E. McCormick, sergeant, engineer bij de American Airforce
  • John Gunning, nr. 6243398 T-43, sergeant, squadron- armament-chief bij de American Airforce

In Baalder vielen bommen
Tien jaar geleden... Woensdag 24 februari jl. des middags omstreeks 12 uur, was het tien jaar geleden dat een brandende bommenwerper in de buurtschap Baalder uit de lucht viel. Bij de heer A. Reinders, hadden zich de bewoners van het huis in de kelder verscholen. Zij kwamen ongedeerd te voorschijn, nadat een bom op hun huis was gevallen, dat verpletterd werd. Bij de wed. J.H. Altena viel een bom, die niet ontplofte in de paardestal. De brandende bommenwerper zelf viel slechts enkele meters van hun woning neer. Zes piloten vonden hierbij de dood. Iemand die destijds in Baalder woonachtig was, geeft hiervan een verslag in dichtvorm... etc.
(bron: 26-02-1954 Salland's Volksblad 1954)

zie ook: Bommenwerper op Baalder door W. van der Veen en J.T.A. te Gussinklo in het tijdschrift Rondom den Herdenbergh jrg. 2, (1985), afl. 2, p.90-91.